maanantai 2. marraskuuta 2015

Laattaa, laattaa, enemmän laattaa

Taloprojektin alussa luulin tietäväni mitä haluan. Nyt tiedän luulevani. Tämä pätee lähes kaikkeen, myös niihin lattiamateriaaleihin, jotka omasta mielestäni ovat olleet selvät jo hieman ennenkuin teimme ostotarjouksen Metsärinteestä. Jos jokin oli täysin varmaa, niin se, että olohuoneeseen tulee kalanruotoparketti ja kikkaillaan mahdollisimman monella erilaisella materiaalilla jotta jokaisessa huoneessa on oma fiiliksensä. Onneksi elämä, siperia ja oma järkkymätön visuaalinen silmä opettavat, ja varmaa elämässä on ainoastaan se, että jos joku on oikeasti varmaa, niin se juuri ei ole ollenkaan varmaa.

Olin etsinyt täydellistä kalanruotoparkettia Australiasta asti. Kyllä, Australiasta asti. Siellä ollut parketti oli lähes täydellinen, tosin sen hinta ja lähetyskulut olivat sitä luokkaa, että jopa omasta mielestäni sanapari "lähes täydellinen" ei ollut sen arvoista. Suomesta löytyi kyllä kauniita vaihtoehtoja, mutta tarkka värisilmäni ei ihan suoriltaan hyväksynyt yhtään vaihtoehtoa. Ainoaksi vaihtoehtoksi olisi jäänyt käsittelemättömän parketin tekeminen ja käsitteleminen sitten oikealla sävyllä, joka olisi siis vaatinut aikamoista käsityö-veistotaitoa. Sain vielä jotenkin Herra S:n ja budjettimme ylipuhuttua tähän suunnitelmaan, en kyllä ymmärrä miten...

Seuraavaksi lähdin etsimään laattoja eteisen ja käytävän lattioihin. Olin luullut haluavani jotain ihan muuta, kun silmiini osui SE, täydellinen laatta. Kyseessä on ihana puulattian näköinen laattaa, ici acanto grigio, johon rakastuin ensisilmäyksellä. Laatasta on kahta kokoa, ja niitä sekoittamalla saadaan ihanan eläväinen pinta. Huippu oli, että tämä laatta sopii täydellisesti keittiöön jo valitsemaani firenze laatan kanssa. Enää piti siis saada nämä kaksi laattaa sopimaan siihen ehdottomaan kalanruotoparkettiin. Arvanette varmaan, että eihän ne sopineet yhteen sitten mitenkään. Hetken mietittyäni kalanruotoparketti sai kyytiä. Luulen tuossa tilanteessa kuulleeni sekä Herra S:n että budjettimme huokaisseen melko äänekkäästi helpotuksesta. Tässä vaiheessa ymmärsin kyllä itsekin että kalanruotoparketti hirsitalossa olisi ollut kliseisempi kuin jenkkien jouluvalot katolla lentävine poroineen. Nälkä kasvaa syödessä ja päätin samalla luopua kaikenmaailman kikkailusta eri laatoilla. Tuo ihana "puulaatta" tulee nyt sitten eteiseen, olohuoneeseen, käytävään, molempiin vessoihin ja suihkuhuoneeseen. Niin paljon kun olin odottanut sitä, että vertailen tuhansia laattoja ja mallailen niitä ja kaikenmaailman värikarttoja (kuten jokainen itseään kunnioittava sisustaja tekee), koko homma tuntui nyt täysin naurettavalta, yksi se olla pitää!
Ici acanto griogioKuva: Laattapiste.
Oikeasti sävy on harmaampi, ei ruskea
Samalla valitsin suihkuhuoneen seinään kivimäisen laatan, ev newport grey, jota tehostetaan hieman ep antique grey kuviolaatalla (jota tulee muuten myös pienempään vessaan). Uskon, että suihkuhuone-sauna yhdistelmästä tulee hieno, kun saunan seinät ovat hirttä, ja suihkutilan "kiveä". Linja noudattaa alkuperäistä ajatustamme siitä, että haluamme metsään, luontoon sopivan talon. 
Ev newport grey. Kuva: Laattapiste
Ep antique grey. Kuva: Laattapiste
Kun olin tehnyt valinnat, oloni oli helpottunut, iso päätös tehty. Valinnat eivät olleet sellaiset, kun olin alunperin kuvitellut, ja hyvä niin. En ollut ajatellut kuinka paljon uusia vaihtoehtoja talon tekniikka mahdollistaa. Laatan käyttö myös olohuoneessa tuntuu luontevalta kolmen koiran kanssa ja laatan yleisin haittapuoli, kylmyys, on hoidettu lattialämmityksellä. Isojen laattojen (pituus 120cm) käyttö suihkuhuoneessa perinteisen 10x10 cm laattojen sijaan mahdollistuu unidrain lattiakaivolla, jolloin lattian kaadot ovat yksinkertaisemmat. Ja voi kuinka kauniita laattoja nykyään on olemassa, eihän niitä laatoiksi edes uskoisi!

Rouva E

p.s. Tässä vaiheessa on myös pakko mainostaa laattapisteen kolme varttia kylppärille-palvelua. Ainakin itse sain todella hyvää palvelua, rehellisiä mielipiteitä ja mieltä avartavia ajatuksia, joiden perusteella voin luottaa siihen, että tekemäni valinnat ovat oikeita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti