torstai 25. helmikuuta 2016

Raksallako jokin hukassa?

Erään tutkimuksen mukaan raksalla käytetystä ajasta 35% menee siihen, että kannetaan tavaroita paikasta toiseen. Tutkimus ei kerro kuinka paljon menee aikaa siihen, että raksalla etsitään erilaisia tavaroita. Meidän normi-päivän raksa-ajasta vähintään toiset 35% menevät kadonneiden tavaroiden etsimiseen (perustuu täysin omaan empiiriseen itsetein-tutkimusasetelmaan).

Yleensä meillä on kadoksissa mittanauha. Sitä tarvitaan koko ajan, ja aina se on hukassa. Meillä on ainakin 4 mittanauhaa, mutta aina ne kaikki ovat jossain hukassa. Seuraavaksi etsityin tavara on kynä.  Niitäkin on olemassa useampi, ties missä ovat! Sitten etsitään erilaisia ruuvimeisseleitä, leikkureita, puukkoa ja muuta tilpehööriä. Muistan joskus etsineeni sellaista pientä puukalikkaa, yhtä tiettyä. Siinä tovi vierähti.Yhteistä näille kaikille on, että ne ovat pieniä esineitä ja voivat helposti piiloutua salakavalasti levyjen, peitteiden, lankkujen ja papereiden alle.

Viime päivinä meillä on ollut kadoksissa Unidrain-kaivon kansi. Amatööreille tiedoksi, että Unidrain on sellainen suihkun seinän viereen tuleva kaivo, sellainen pitkulainen, reilun metrin mittainen. Kaivo koostuu useasta osasta, joista osa kiinitetään lattian valamisen yhteydessä ja loput lattian pintamateriaalien yhteydessä. Kun lattiamme valettiin betonista, Unidrainin kaluste-osa valettiin samalla kiinni lattiaan, ihan niinkuin kuuluikin. Nyt kun laatoittaminen olisi ajankohtainen, Unidrainin päälliosat pitäisi saada myös paikoilleen. Ensin piti vain löytää ne puuttuvat osat, ne "ei niin pienet" osat.

Jotain puuttuu...
Valusta on jo kulunut jokunen hetki, joten kaivon osien olinpaikka oli hieman hatarien muistikuvien varassa. Putkimies tiesi kertoa, että ne yleensä otetaan irti valun aikana. Herra S:llä oli heikko mielikuva, muisteli nähneensä ne kyllä joskus jossain. Allekirjoittaneella ei ollut harmainta hajua miltä osat edes näyttivät. Valun suorittanut kirvesmies ei muistanut nähneensä niitä ollenkaan, liekö putkimies ottanut ne hyvissä ajoin talteen. Putkimies arveli niiden päätyneen silloin käytössä olleeseen taukovaunuun. Taukovaunun ennen takaisinluovutusta tyhjentäneellä anopilla ei ollut mitään muistikuvaa asiasta. Herra S oli vielä tarkistanut vaunun ja mielestään se palautettiin tyhjänä. Rouva E epäili niiden vaunun tyhjennyksen yhteydessä jääneen vahingossa ulos ja hautautuneen lumihankeen. Kirvesmies oli sitä mieltä, että jos ne olisi ulos jääneet, hän olisi kyllä ne huomannut ja ottanut sisään.

Pari päivää vierähti siinä, että koko talo ja kaikki raksalla tarvittavat välineet (kanssarakentajat tietävät mikä määrää romua se on) käytiin läpi. Kolmesti. Tuloksetta. Mihin yli metrin mittaiset metalliset osat voivat piiloutua???

Ei löytynyt osia ei. Ei auttanut muu kuin soittaa rautakauppaan  ja tiedustella saako näitä osia erillisinä vai pitääkö tilata koko kaivo. Ensimmäisessä rautakaupassa oltiin hieman hämillään, mutta kerrottiin että osia saa erillisenä parinsadan euron hintaan. Näin jo sieluni silmin, kuinka heti kun uudet on ostettu, vanhat löytyvät jostain itsestään selvästä paikasta.

Toisen rautakaupan myyjä antoi salapoliisityöllemme tärkeän vihjeen: Kyseisen kaivon puuttuvat osat tilataan yleensä vasta laatoituksen yhteydessä, koska niiden mitta määräytyy laatan paksuuden mukaan. HAA, niitä ei siis ehkä koskaan ole ollutkaan! Kohtelias kysymys putkimieheltä, josko näin olisi toimittu tässäkin tilanteessa ratkaisi asian, eihän niitä tosiaan ole edes tilattu vielä!

Uskon, että olemme kaikki helpottuneita. Osa siksi, että muistikuvamme tai niiden puute on oikea, osa siksi, että säästimme parisataa euroa rahaa (joka tässä vaiheessa projektia on ihan kiva juttu), osa siksi, että kaivon osat saadaan mitoitettua laatan paksuuden mukaan kuten kuuluukin ja osa siksi, että emme enää siirtele kaikkien työmiesten ja -naisten työkaluja edestakaisin etsiessämme osia.

Hyvä puoli tavaroiden tarkalla läpikäynnillä oli se, että tiedän tällä hetkellä todella tarkasti missä on 3 mittanauhaa, 2 kynää, eripäiset ruuvimeisselit, 2 puukkoa ja se pieni puukalikka. Ainakin tänään tiedän, huomenna ne on ehkä jo siirretty, mutta sitten taas jaksaakin aloittaa etsimisen uudestaan.

Rouva E



10 kommenttia:

  1. Meillä aivan sama! Mittanauhat (4 kpl) aina hukassa. Ja kynät. Viimeisin hukattu esine on vasara. Jäi varmaan pihalle lumien alle jossain kohtaa. Onneksi ei maksanut paljoa kun jouduttiin ostaa uusi. Hyvä että teidän Unidrainin kohtalo selvisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) En edes uskalla ajatella mitä kaikkea lumien sulaminen paljastaa, sieltä löytynee tarvikkeet kokonaisen talon rakentamiseen :)

      Poista
  2. Kuulosta niin tutulta :D Joka kerta kun aloitan maalaamaan saan hakea kaupasta uudet telat ja pensselit kun en löydä edellisiä mistään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ihan sama maalausvehkeiden kanssa! Sitten muka näpsäkkänä ostan niitä aina muutaman ylimääräisen, ettei tarvi koko ajan käydä ostamassa. Ja sitten niitä muutamaa ylimääräistä ei löydy mistään :)

      Poista
  3. Tutulta tilanteelta kuulostaa meilläkin. Erityisesti tavarat häviävät silloin, kun on useampi tekijä samaan aikaan. Lukumäärää kasvattamalla tilanne helpottuu, mutta monesti meillä kävi niin, että kaupasta löytyi uusi helpommin ja nopeammin, kuin se että raksalla etsintöjä olisi vaan jatkettu. Tämän seurauksena meillä on nyt rakentamisen jälkeen varastossa ainakin 100 kg erilaisia nauloja (niillä pärjään hyvin lopun elämääni), sitten löytyy rullamittoja ainakin 10 kpl ja jäipä rakentamisesta yli yksi sadevesikaivokin, se löytyi lopulta yhden "romuläjän" alta, mutta ei löytynyt just silloin kun sitä olisi tarvittu, joten ei muuta kuin kaupasta ostamaan uutta, että saatiin kuoppa kiinni...

    Yritän näille kaikille keksiä nyt sitten jotain käyttöä, koska eipä näistä jälleen myydessä oikein mitään rahaa saa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupassa käynti on usein nopeampi toimenpide kuin yksittäisen tavaran etsiminen. Tuo naulojen määrä on ihan uskomaton meilläkin! Niitä on jo tässä vaiheessa valtava laatikollinen, mutta ei varmasti yhtä ainoaa sellaista naulaa, jolle vielä olisi käyttöä. Pitänee rakentaa lisävarasto, jotta saa rakennusajan tarpeiston johonkin säilöön...

      Poista
  4. Tuttua, niin tuttua. Asiaa ei myöksään helpota karvaiset ja karvattomat pikkuapurit, jotka osallistuvat tavaroiden siirtelyyn ja piilottamiseen. itse olen ratkonut tuon katoilun sillä, ett tungen kaiken taskuihin. Sieltä voi sitten taikoa esiin kaikkea asuntovaunua pienempää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taskut on kyllä todella kätevät! Olen joskus naureskellut sellaisille raksahaalareille ja niiden taskujen lukumäärälle, enpä naureskele enää :)

      Poista
  5. Nyt jo meillä on puhelimen laturi ja kynät ym. hukassa, tulevalla raksalla pyöritään sitten ympyrää ja etsitään kaikkea mahollista :D

    VastaaPoista
  6. :D Raksa-kaaosta ja asioiden etsimistä ei varmaan voi välttää :)

    VastaaPoista