torstai 15. maaliskuuta 2018

Kertooko koulutus totuuden?

Kävimme Herra S:n kanssa PRKK (peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksen) ilmaisessa koulutusillassa viikko sitten. Koulutus on suunnattu rakentamista suunnitteleville, luulen että tarkoituksena on auttaa uusia raksalaisia kiertämään pahimmat suden kuopat. Koulutuksen perusteella tämä on helppoa, senkun ostaa prkk:n jäsenyyden, niin saa vaikka mitä apua, ja ikinä ei joudu olemaan yksin. Ammattilaisia löytyy joka lähtöön ja työkokemusta on yhteenlaskettuna satoja vuosia. Helppoa kuin heinän teko.

"se on se, joka katsoo sinua peilistä"

Jos kurssin sisällön haluaa kuulla lyhyesti, se kuuluu näin: prkk:n jäsenyyden lisäksi hommaa kunnon valvoja, koska keneenkään ammattilaiseen ei tällä alalla voi luottaa.

Luennoitsija näytti kauhukuvia reikäsistä betoneista (koska ukot on tupakkatauon jälkeen jatkaneet hommia eri kohdasta kuin mihin ennen tupakkataukoa jäivät), luhistuneesta talosta (koska timpuri tekin niinkuin parhaaksi näki) ja tippuneesta katoksesta (josta prkk oli huomauttanut, että se pitäisi kiinnittää paremmin). Sama virsi oli jokaisessa, kukaan ei valvonut, eikä kuunneltu asiantuntijoita.

No mitä helvettiä se sitten tarkoittaa? Eikö raksa-alalla todellakaan voi luottaa kenenkään? Ei edes asiantuntevaan ammatti-timpuriin tai -betonin käsittelijään? No ei. Näiden kaikkien työtä pitää jonkun valvoa. Ikäänkuin raksa-alan lähtökohta olisi, että jos ei kukaan valvo, niin ammatti-ihminen ei tee työtään hyvin. Näin voi toki olla, ja omakohtainen kokemus raksalta tukee tätä ajatusta, mutta pistää miettimään, onko ongelma silloin valvonnan puute vai työntekijöiden epäammatillisuus. Lisäämällä valvontaa saadaan epäammatillinen käytös kuriin? Kysäisin naisen logiikalla, että eikö voisi olettaa että ammattilainen tajuaa itse ennen röökitaukoa katsoa mihin asti sai työn tehtyä ja jatkaa siitä itse, eikä tarvita toista ihmistä osoittamaan oikea paikka. Sain vastauksen että kyseessä on välinpitämättömyys. Jep, ja silloinko se valvonta on ongelma, eikä se välinpitämättömyys. Tiedä näitä, enhän ole raksa-alan ammattilainen.

Pitää siis luottaa asiantuntijoihin. No niinhän sitä luotetaan. Kuitenkin nämä reikäiset betonit ja luhistuneet talot oli luennoitsijan mukaan tehnyt ammatti-ihminen eli asiantuntija, ongelma oli se valvonta, ei ammattitaidon puute. WTF? Jos siis luotan että betonimies on ammattilainen, niin enkö silloin oleta että hän tekee ammattilaisen jälkeä? Ilmeisesti en. Minulla pitää olla ammattilainen asiantuntija valvojana, ja siihen voin sitten luottaa (?), no mitä sitten jos tämä valvoja on yhtä leväperäinen kun se toinenkin ammattilainen?

Ja ketä ammattilaista tai asiantuntijaa pitää kuunnella ja kehen luottaa? Jokainen raksa-alan ammattilainen kehuu omaa ammattitaitoaan: talotehtaat kehuvat kilpaa itseään ja ammattitaitoaan, kivitalo myyjä haukkuu hirsitalot, ja hirsitalo myyjä haukkuu kivitalot. Siihen päälle "pitkästä tavarasta" tekijät, jotka haukkuvat kaikki talomyyjät, koska nehän "vain haluaa myydä".

Onneksi on tämä prkk. Taho, josta saa rahalla ammattilaisen asiantuntijan apua. Sellaisen ammattilaisen, joka osaa haukkua muita ammattilaisia ihan yhtä hyvin kuin ne muutkin. Tähänkö pitäisi sitten luottaa?

Rouva E.

3 kommenttia:

  1. "Minulla pitää olla ammattilainen asiantuntija valvojana, ja siihen voin sitten luottaa (?), no mitä sitten jos tämä valvoja on yhtä leväperäinen kun se toinenkin ammattilainen?"

    Kai se on niin, että kaikissa ammattikunnissa on tunnollisia ja hyviä osaajia, ja sitten aina myös niitäkin, jotka eivät kovin paljon osaa, tai eivät aina edes välitä mistään.

    Rakentamisessa usein palikat eivät loksahda paikoilleen täydellisesti ihan ekalla yrittämällä. Sitten pitää korjata. Ja se vielä aikaa. Lopussa voi tulla kiire, uuden aiemmin sovitun työmaan aloittaminenkin ehkä painaa jo päälle, jolloin tulee kova halu "oikaista", eli kokeilla, josko jokin asia nyt vaan kelpaisi korjaamattakin, tai niin, ettei valvoja sitä välttämättä huomaa. Eli paikat kiinni, ja virhe piiloon, ennen kuin valvoja seuraavan kerran saapuu paikalle... Ja sit toivotaan, että se viritys ainakin pari vuotta siellä kestäisi - tai mieluiten 10 vuotta, jotta ei itse tarvitse maksaa seurauksista. Jos tekijän oma firma silloin vielä on pystyssä.

    Itse kun teen isännöintiä työkseni, niin tässäkin aina joutuu jatkuvasti rakentamisen ja korjaamisten kanssa tekemisiin. Siinäkin on vakiintunut "puolivitsinä" sanonta, että jos tekijä ja valvoja ovat molemmat huonoja, lopputulos menee aina pieleen. Mutta jos valvoja on hyvä, ja vaikka tekijä olisi huono - lopputulos siltikin usein onnistuu, koska valvoja ei päästä tekijää pois tontilta, ennen kuin kaikki on hyväksytysti korjattu. Ja jos on niin onnellinen tilanne, että sekä valvoja että tekijä ovat molemmat hyviä, niin lopputulos suomalaisessa rakentamisessa on mitä parhain.

    Mutta ei se siltikään maailman huippua ole. Jos olisi, silloin suomalaista rakentamista olisi myyty ympäri maaailman ja aina Dubaita ja New Yorkia myöten. Mutta todellisuudessa ainut, mitä suomalaiset ovat ulkomailla tehneet, taitaa olla Kostamuksen kaupunki, Viru hotelli ja Tukholman Globen halli. Vai onko vielä muutakin?

    Isännöinnissäkin on hyviä ja huonoja "osaajia". Ja joka vuosi tulee lehtiin ainakin yksi juttu, jossa isännöitsijä hävitti ja hukkasi hoitamansa taloyhtiön arkistot ja kirjanpidon, taikka kavalsi taloyhtiön rahat taikka löi asukasta nyrkillä päähän. Nämä 3 esimerkkiä ovat ihan todellisia, ja voisin laittaa niihin ihan nettilinkit tarvittaessa. Ja kyllä tällaisten lukeminen harmittaa. Siinä nimittäin joka kerta menee koko ammattikunnan maine, kun tällaisia juttu lehtijuttuihin nousee, ja nykyään some-maailmassa niistä kirjoitetaan kipakasti lisäksi myös internetin keskustelupalstoillakin. Ja hyvä tietysti niin, jotta muut osaavat varoa.

    Jos talonrakentaminen menee pahasti pieleen, se voi olla käytännössä pienelle ihmiselle maailmanloppu. Eli taloudellinen katastrofi, josta ei elämänsä aikana ikinä selviä. Monesti näistä ollaan kuitenkin ihan hiljaa. Mutta ainakin kolmessa tapauksessa asiasta on kirjoitettu myös blogia nettiin, laitan tässä sinne linkit, että mitä pahimmillaan voi tapahtua, jos koko talo on kauttaaltaan väärin rakennettu:

    http://villapainajainen.blogspot.fi/
    http://raakaapeliaraksalla.talovertailu.fi/
    http://uniikkitalo.blogspot.fi/

    Noissa esimerkeissä Villa Painajainen päätyi sovintoratkaisuun, mutta talonrakentajille koettelus oli kova, ja lopuksi tuli avioero (mistä sitten johtuikin). Laiha sopu saatiin myös "raakaa peliä raksalla" -blogin tapauksessa. Uniikkitalon rakentaja vei asiansa käräjille, mutta hävisi. Eli ei saanut mistään mitään.


    VastaaPoista
  2. Ymmärrän että kaikissa ammattiryhmissä on riman alta suoriutujia, ikävä kyllä. Mutta rakennusalalla se tuntuu olevan jotenkin hyväksyttyä. Luennolla annettiin ymmärtää, että työntekijä voi tehdä mitä vaan, ja jos ei ole kunnon valvontaa, seuraukset maksaa "se joka peilistä katsoo". Jos lainsäädäntö on tällainen, niin silloinhan hyväksytään se, että työn voi tehdä huonosti, kunhan on hyvä valvoja.

    Otetaan esimerkiksi joku toinen ala: Jos lääkäri tekee virheen, ja minulla ei ole ollut valvojaa paikalla, kustannukset on minun maksettavia. Jos lentäjä tekee virheen, ja minulla ei ole ollut valvojaa paikalla, minun lasku. Jos kaupassa myydään huonoa tavaraa, mutta minä hölmö olen sen mennyt ostamaan, turha itkeä jälkikäteen, ellei minulla ole ollut valvojaa mukana. Eihän tällaista oletusta ole. Oletan, että saan sen palvelun ja ammattitaidon, josta maksan. Miksi siis raksalla oletus on, että ilman valvojaa saa tehdä mitä vaan ilman seurauksia? En väheksy valvojan merkitystä, mutta haluaisin, että raksa-alalla herättäisiin keskustelemaan oikeasta ammattitaidosta ja ammattietiikasta.

    Toinen juttu on tämä "ammattilainen". Kun aloimme rakentaa, kuuntelimme ammattilaisia ja asiantuntijoita. Yksi sanoi, ettei talon paikka ole hyvä, koska sinne ei pysty rakentamaan tietä. Tuli toinen ammattilainen joka teki "mahdottoman" tien. Näitä ristiriitaisia esimerkkejä on pilvin pimein. Ketä tulee siis uskoa ja keneen luottaa? Varsinkin jos alalla on ihan ok tehdä tyhmyyksiä. Lopussa uskalsimme tehdä omia päätöksiä (näistä luennolla varoitettiin, ovat kuulemma kaiken pahan alku ja juuri. Pitää kysyä asiantuntijalta ja valvojalta), ja sen seurauksena talo alkoi hahmottua sellaiseksi kun halusimme. Esimerkkinä pieni mutta itselleni tärkeä saunan kiukaan kaide, josta sanottiin että se on pakko olla, mutta eipä tarkastaja sen puutteesta ollut moksiskaan. Opin tästä projektista, etten luota keneenkään raksa-alan ammattilaiseen, en varsinkaan sellaisiin, jotka joko myyvät jotain (kuten prkk), tai sellaisiin, jotka haukkuvat toiset ammattilaiset ja kuvittelevat itse olevan parempia kuin muut.

    Meillä oli tuuria, ja löysimme erinomaisen kirvesmiehen, joka pelasti meidät monelta harmilta. Meillä oli myös erinomainen pikkutarkka vastaavamestari (vai mikä lie oikea nimike on). Mielestäni raksa-alalla ei saisi mennä mikään pieleen, ja vastuu pitäisi olla jokaisen joka siellä tekee töitä, valvoo, päättää tai on muuten mukana! Kuten Mika kirjoitit, talon rakentaminen on monen ihmisen elämän suurin urakka ja kustannuserä. Sen epäonnistuminen on ihmiselle maailmanloppu, ja vähintään taloudellinen katastrofi. Miksi sitten raksa-alalla on yleisesti hyväksyttyä tehdä huonoa lopputulosta ja mahdollistaa katastrofi, jos kukaan ei valvo?

    VastaaPoista
  3. Olen erittäin iloinen voidessani jakaa kokemukseni täällä, nimeni on Brenda ja olin onnellisesti naimisissa. Vasta kun aviomieheni sanoi pettävän häntä, niin meistä molemmista tuli nagging parit, hän ei voinut uskoa, eikä hän myöskään luottanut sanoihini, joten jätimme avioeron, myöhemmin erotimme ja lupasimme koskaan asettamatta. Yritin pitkään siirtyä eteenpäin, mutta en voinut pysyä ilman häntä, joten aloin pyrkiä palaamaan mieheni, sitten minut ohjautui Dr.IZOYAan. Upea mies, jonka tapasin, hän rakasti loitsun ja sai mieheni palaamaan 24 tunnin sisällä. Tämän vuoksi olen täällä jakamassa tohtori IZOYAn kontaktia, tavoittamassa häntä drizayaomosolution@gmail.com kautta. Hän on todella voimakas ja erikoistunut seuraaviin asioihin ...
    (1) Kaikenlaiset rakkausloitsut. (2) Lopeta avioero. (3) Lopeta rauha. (4) Tarvitaan henkistä apua.

    VastaaPoista